Erfahrungsberichte

Hier findest du Erfahrungsberichte von Studierenden, die ein Semester im Ausland studiert haben.

Miranda Verheij

UNIVERSITÄT KÖLN

Miranda Verheij, Studente Duitse Taal en Cultuur aan de UvA

In het kader van mijn studie Duitse taal en cultuur aan de Universteit van Amsterdam heb ik vier maanden aan de Universität zu Köln gestudeerd. Dat is me enorm goed bevallen.

Mijn vakken waren erg interessant. Ik heb de vakken Syntax, Mittelhochdeutsch, Das Verb in der deutschen Sprachgeschichte en Deutsche Literatur nach 1945 gevolgd. Daarnaast heb ik twee vakken uit de Neerlandistiek gedaan, namelijk cultuurkunde en Nederlandse taalgeschiedenis. De eerste omdat ik het interessant vind hoe andere mensen naar onze cultuur kijken en de tweede omdat Duits en Nederlands dezelfde wortels hebben en ik het boeiend vind hoe de talen zich in verschillende richtingen ontwikkeld hebben.

Ook de Duitse vakken waren erg interessant. Ik houd erg van taalgeschiedenis en ik heb er veel bijgeleerd. Voor het vak Syntax heb ik een paper geschreven over de verschillen in de Nederlandse en de Duitse syntax. Daarnaast hebben we verschillende theorieën met betrekking tot de syntax behandeld. Door het vak Mittelhochdeutsch ben ik nu in staat om oudere Duitse teksten zonder al te veel problemen te lezen.Bij Das Verb in der deutschen Sprachgeschichte hebben we geleerd hoe het werkwoord zich in het Duits in de loop van de tijd ontwikkeld heeft.

Bij Deutsche Literatur nach 1945 ging het vooral om schrijvers die zelf niet-Duitse wortels hebben, maar wel in het Duits geschreven hebben. Het was erg interessant om te lezen hoe zij hun komst naar Duitsland hebben ervaren, hoewel zij vanuit andere motieven naar Duitsland zijn gegaan. Dit was overigens een vak met de andere uitwisselingsstudenten, wat voor verschillende invalshoeken op de behandelde literatuur zorgde.

Sommige dingen waren wel een beetje anders dan in Nederland. Zo wordt je als student door de docenten met ‘Sie’ aangesproken en moet je alle opdrachten op papier inleveren. Aan het eind moesten we ‘Leistungsnachweise’ (formulieren waarop de docent je cijfer invult en een officieel stempel zet) verzamelen en inleveren, anders konden onze punten niet worden toegekend.

In het begin was het allemaal best wennen, want de universiteit in Keulen is erg groot en heeft verschillende gebouwen. Maar gelukkig was alles duidelijk aangegeven. Ook de informatievoorziening over wat je bijvoorbeeld bij het International Office moest regelen was goed, we hadden een online handleiding waar precies werd uitgelegd wanneer je wat moest doen.

Ik heb het in Duitsland heel erg naar mijn zin gehad en veel nieuwe vrienden gemaakt. We hebben met een aantal jongeren van de kerk waar ik hier naartoe ging een keer een fietstocht gemaakt en veel gebarbecued.

Verder ben ik samen met een medestudente een keer naar een mooi kasteel in Königswinter geweest, hebben we gezwommen en natuurlijk de Keulse Dom bezocht.

Wat mij betreft is studeren in het buitenland een absolute aanrader!

 

Lia Djanashvili

UNIVERSITÄT WIEN

Lia Djanashvili, Studente Duitse Taal en Cultuur aan de UvA

Buitenlandsemester in Wenen- een onvergetelijke ervaring

Voor mijn bachelor heb ik vorig jaar een semester aan de Universiteit van Wenen gestudeerd. Aangezien ik daarvoor nog nooit in Oostenrijk was geweest, wist ik totaal niet wat ik kon verwachten. Daar was ik eerst wel een beetje zenuwachtig voor, maar uiteindelijk is dit helemaal goed gekomen. Bij Wenen hebben mensen vaak het beeld van een wat kille, deftige stad en dat klopt ergens ook wel, maar als je er woont zie je ook een hele andere kant van de stad. Wat ik leuk vond is hoe groots de stad aanvoelt: in Nederland hebben we zoiets niet. De gebouwen zijn enorm, je kan elke dag wel een nieuw wijkje of een park ontdekken en er worden ontzettend veel evenementen georganiseerd. Wenen heeft natuurlijk een rijke geschiedenis en op cultureel gebied raak je dan ook nooit verveeld, vooral op muzikaal gebied is er veel te beleven. De universiteit zelf is ontzettend mooi en heeft echt indruk op me gemaakt: het gebouw zelf is het al bijna waard om er te gaan studeren en dat motiveerde mij ook wel. Studeren wordt gewoon leuker als je elke dag op een mooie plek zit. Waar je wel op moet letten is dat de vakken vaak veel minder ECTS zijn dan bij ons. Ik heb van meerdere studenten gehoord dat ze meer dan 10 vakken volgen, maar die vakken zijn dan natuurlijk niet zo intensief. Ook viel de politieke betrokkenheid op de universiteit me op. Ik liep elke dag langs het kraampje van de VSStÖ: de socialistische studenten organisatie. De studenten lijken over het algemeen erg betrokken bij de universiteit. Wat ik zo leuk vond is de ervaring van een stad die wel Duits aandoet, maar dat niet is. Het biedt een ander perspectief op alles wat met Duits te maken heeft. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon heel leuk om de Duitse taal buiten Duitsland mee te maken: de dialecten en accenten die je hoort zijn echt fascinerend. Het voelt misschien een beetje contra-intuïtief om niet naar een stad in Duitsland te gaan, maar voor mij maakte juist dat het ook zo interessant.