Studenten

Hieronder lees je hoe onze (oud-)studenten de studie aan de Universiteit van Amsterdam hebben beleefd. Je kunt ook direct in gesprek gaan met studenten tijdens de Bachelordag of het UvA Proefstuderen. Meer informatie over de voorlichtingsdagen van Duitslandstudies

Josje de Zwart: “Ik wil een rol gaan spelen als intermediair tussen de Nederlandse en Duitse cultuur”

Studente Josje de Zwart.
Foto: Studente Josje de Zwart.

Ik koos voor Duits na een meeloopdag waar ik zag ik hoe fijn en persoonlijk de docenten met de studenten omgingen. Ik was positief verrast hoe goed de studenten Duits spraken en dat het studiemateriaal niet alleen theorieboeken waren, maar ook gedichtenbundels en romans die in de colleges geanalyseerd werden.

Ik ben nog steeds blij met mijn keuze voor deze studie en mijn buitenlandsemester aan de Universität zu Köln, dat ik ondertussen heb afgerond. Ik word aangespoord door docenten om mijzelf creatief uit te dagen. Als student Duits zit je in Amsterdam bovendien helemaal goed met het Duitsland Instituut Amsterdam en het Goethe-Institut die op het gebied van cultuur, literatuur en onderwijs veel te bieden hebben. Ik hoop na mijn bachelor een rol te kunnen gaan spelen als een intermediair tussen de Nederlandse en Duitse cultuur omdat deze culturen elkaar veel te bieden hebben.

Thomas de Vries: “De docenten zijn erg begaan met de ontwikkeling van de studenten”

Student Thomas de Vries.
Foto: Student Thomas de Vries

Ik ben met Duits in aanraking gekomen tijdens mijn bachelor European Studies. Als facultatief onderdeel van het curriculum volgde ik een minor Duitse taal en cultuur. Dit beviel zo goed dat ik een jaar later besloten heb om de hele bachelor te gaan doen. Ik heb veel over Duitsland, de Duitse cultuur en de taal geleerd, bovenal heb ik mijn academische vaardigheden goed kunnen ontwikkelen. De docenten zijn erg begaan met de ontwikkeling van de studenten. Als student wordt je gemotiveerd je eigen ‘specialisme’ te ontwikkelen, bij die ontwikkeling zijn de docenten altijd bereid je te begeleiden. In vergelijking tot andere studies is de student bij Duits geen nummer, maar echt een student. Uit mijn ervaring zijn de docenten trots op hun studenten.

Marie-Louise Tripp: “Aan de UvA wordt er op een interactieve manier lesgegeven”

Studente Marie-Louise Tripp.
Foto: Studente Marie-Louise Tripp

Waarom ik als Duitse naar Amsterdam ben verhuisd om Duitslandstudies te studeren aan de UvA? De tolerante, open en internationale mentaliteit van Amsterdam heeft me altijd erg aangesproken. Bovendien is het programma aan de UvA veel actueler en internationaler dan op de meeste Duitse universiteiten, waar de nadruk ligt op traditionelere onderwerpen. Aan de UvA wordt er op een veel interactievere manier lesgegeven waardoor je veel samen met andere studenten discussieert over actuele onderwerpen. Het is misschien voor een Duitse niet de meest typische manier om Duits te studeren maar juist daarom vind ik het uitdagend!

Matteo van Dijl: “Duitsland biedt op professioneel niveau veel kansen”

 Student Matteo van Dijl.
Foto: Student Matteo van Dijl

Oorspronkelijk ben ik afkomstig uit België en veel mensen vragen me waarom ik helemaal naar Amsterdam gekomen ben om Duits te kunnen studeren aan de UvA. Het was misschien een beetje een impulsieve beslissing, maar ik heb er nooit spijt van gehad. De keuze voor Amsterdam hoeft nooit uitgelegd te worden, maar bij Duits komen wel vragen. Buiten het feit dat het vloeiend beheersen van het Duits altijd een pluspunt is, biedt Duitsland op professioneel niveau veel kansen. Maar voor mij betekent mijn studie vooral interessante gesprekken over literatuur, geschiedenis en cultuur. In onze opleiding is het contact tussen studenten onderling en met de docenten zeer aangenaam. Er is altijd ruimte voor input van de studenten.

Julia Bresser (Duitse native speaker): „Ich konnte Deutschland im internationalen Kontext betrachten“

Oud-student Julia Bresser
Foto: Oud-studente Julia Bresser

Ich wurde häufig gefragt, warum ich mich als Deutsche für diesen Studiengang an der UvA entschieden habe. Vielleicht schien das zunächst eine etwas ungewöhnliche Entscheidung zu sein, wie sich aber schnell herausstellte, genau die richtige. Gerade der Blick auf meine eigene Kultur aus einer etwas anderen Perspektive, der input niederländischer Kommilitonen sowie meine Zweisprachigkeit – es können auch Kurse auf Niederländisch belegt werden – machen das Studium besonders interessant. Ich persönlich habe den literaturwissenschaftlichen Weg eingeschlagen. Wer darauf aber keine Lust hat, kann sich im Laufe des Studiums auch auf andere Bereiche spezialisieren, wie Kultur oder Gesellschaft.

Mittlerweile stecke ich mitten in meinem Master Literary Studies in dem ich mich auf die deutsche Literatur Spezialisieren. Ich fühle mich durch meinen Bachelor wirklich gut vorbereitet, dort habe ich nämlich einen Einblick in die deutsche Literatur und Kultur erhalten und konnte Deutschland auch im internationalen Kontext betrachten. Außerdem habe ich gelernt, was wissenschaftliches Arbeiten bedeutet. Und das Ganze in Amsterdam – einer brausenden, kulturreichen und vor allem gezellige Stadt.

Thomas Langbroek (oud-student): “Ik kan me geen beroep voorstellen dat meer voldoening geeft”

Oud-student Thomas Langbroek.
Foto: Oud-student Thomas Langbroek.

Ik ben zelf een beetje zijwaarts in de studie Duits gerold. Vanuit mijn studie Literatuurwetenschap en mede door een semester in Zürich ben ik steeds meer vakken bij Duits gaan volgen. In het begin vanuit pure interesse, om meer vaardig te worden in de Duitse taal en meer van de Duitse literatuur te ontdekken. Pas later in de studie is daar de ambitie bijgekomen om docent te worden op een middelbare school. Dat had ik eerder nooit kunnen denken, maar nu ik een paar jaar docent ben kan ik me eigenlijk geen beroep voorstellen dat meer voldoening geeft of beter bij me zou passen. Ik geef les op De Nieuwste School in Tilburg en heb alle vrijheid om het vak Duits zo vorm te geven zoals ik denk dat het goed is en het meeste motiveert.