Onderzoek doen

Na een onderzoeksmaster kun je kiezen voor een wetenschappelijke carrière aan de universiteit en promoveren. Je doet dan vier jaar onderzoek en schrijft een proefschrift. Je kunt in samenwerking met het Duitsland Instituut promoveren bij Duitslandstudies aan de UvA. Op een promotieplaats moet je solliciteren. In veel gevallen wordt het promotieonderzoek gecombineerd met onderwijstaken.

Foto: Duitsland Instituut Amsterdam (DIA)
Foto: Duitsland Instituut Amsterdam (DIA)

Bij het onderzoek binnen Duitslandstudies aan de UvA zijn over het algemeen moderne, esthetische en cultuurwetenschappelijke vraagstellingen het uitgangspunt. Verder worden vaak naast de literatuur ook nieuwe media in het onderzoek betrokken, vooral film en digitale en social media. Als theoretische achtergrond dienen de nieuwste cultuur- en mediawetenschappelijke stromingen zoals memory studies, gender studies of intermediale verteltheorie.

Als je interesse hebt in een wetenschappelijke carrière, bezoek dan ook eens het Graduiertenkolleg aan het Duitsland Instituut. Daar komen jonge onderzoekers samen om hun onderzoek over verschillende actuele thema’s rondom Duitsland te presenteren.

Graduiertenkolleg
Foto: Studenten en onderzoekers tijdens een Graduiertenkolleg van het Duitsland Instituut Amsterdam.