Verschillende mogelijkheden

Buitenlandsemester

Hier vind je informatie over de verschillende opties voor een buitenlandsemester in het tweede jaar van de bachelor Duitslandstudies. Tijdens de studie kun je via het Erasmus-programma een semester studeren in Berlijn (Humboldt-Universität  of Freie Universität), Keulen (Universität zu Köln), Bonn (Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn), Bochum (Ruhr-Universität Bochum), Zürich (Universität Zürich) en Wenen (Universität Wien).

Duits-studente Josje de Zwart tijdens haar buitenlandsemester in Keulen
Foto: Duits-studente Josje de Zwart tijdens haar buitenlandsemester in Keulen

De voordelen van een studieperiode in het buitenland

Je gaat je onderdompelen in taal en cultuur en wordt op die manier onderdeel van de Duitse samenleving. Je gaat Nederland ineens bezien met de blik van buiten. Studenten zijn vaak enthousiast over hun studieperiode in een Duitse stad. Naast alle interculturele ervaring die ze ermee opdoen, gaat hun taalvaardigheid ook met sprongen vooruit.

Het bachelorprogramma is zo ingericht dat een verblijf in het buitenland kan worden ingepast zonder studievertraging op te lopen. Samen met de studiebegeleider stel je een studieprogramma op dat aansluit bij het programma van je gastuniversiteit. Studenten uit het buitenland volgen op hun beurt colleges aan de UvA, waardoor je native speakers ontmoet.

Lees je ervaringsverhalen van studenten Duitslandstudies die een semester in Duitsland waren. Of lees ervaringsberichten van andere studenten die in Duitsland hebben gestudeerd.

Studenten in de binnenplaats van de Humboldt-Universität Berlin.
Foto: Studenten in de binnenplaats van de Humboldt-Universität Berlin.

Meer informatie

Bij het bureau internationalisering van de Faculteit der Geesteswetenschappen kunnen ze je alles vertellen over de mogelijkheden om tijdens je studie in Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland te studeren. De contactpersoon van de opleiding Duitslandstudies is Thomas Ernst. Zorg dat je op tijd begint met oriënteren, veel deadlines zijn al vroeg!

Mogelijkheden na je studie

De afgelopen jaren werd een “double degree master” (waarmee je twee masterdiploma’s verkrijgt) in samenwerking met de Ruhr-Universität Bochum aangeboden. Je studeert hiermee een jaar in Amsterdam en een jaar in Bochum. Lees hier meer over deze master Germanistik AMBO.

Je kunt na je Bachelor Duitslandstudies overwegen een gehele master te volgen in Duitsland. Kijk voor meer informatie op de website studereninduitsland.nl