Als afgestudeerde Duitslandstudies ben je toegerust voor een breed scala aan beroepen zoals leraar Duits, onderzoeker, journalist, beleidsmaker, adviseur of een functie in het bedrijfsleven, bij uitgeverijen en culturele instellingen. Door een masteropleiding te volgen kun je je na de Bachelor Duitslandstudies verder specialiseren. Bijvoorbeeld op literatuur, de lerarenopleiding of vertalen. Klik hier voor meer informatie over de diverse masters.
Competenties en vaardigheden
Aan het einde van je studie:
- is je taalvaardigheid Duits op niveau C1 / C2;
- heb je inzicht in de cultuur en maatschappij van Duitsland en een grondig begrip van Duitsland in Europa;
- kun je Duitstalige traditionele en nieuwe media, literatuur en film analyseren met de nieuwste cultuurwetenschappelijke methodes vanuit een interdisciplinair perspectief;
- kun je snel verbanden leggen en problemen oplossen dankzij de kennis die je hebt opgebouwd;
- en heb je al gebouwd aan een internationaal netwerk.
Arbeidsperspectief
Veel van onze afgestudeerden gaan werken op ministeries, in het bedrijfsleven, in de journalistiek of bij culturele instellingen. Je kunt je ontwikkelen tot wetenschappelijk onderzoeker of als academisch geschoold docent in het middelbaar onderwijs werken. Door het brede aanbod aan extra activiteiten en stages en door te studeren in het buitenland vergroot je je kansen op een baan aanzienlijk. Ook je taalvaardigheid opent deuren: Duits is na het Engels de meest gevraagde taal in Nederlandse vacatures.
Beroepsoriëntatie en praktische ervaringen tijdens je studie
Tijdens de bachelor Duitslandstudies is er veel aandacht voor beroepsoriëntatie:
- je gaat in gesprek met praktijkdeskundigen tijdens verschillende vakken;
- je doet ervaring op met digitaal schrijven in samenwerking met Nederlandse en Duitse journalisten en weblogs;
- er zijn tijdens de studie veelzijdige stagemogelijkheden;
- je neemt deel aan het Graduiertenkolleg en andere extracurriculaire activiteiten van het Duitsland Instituut Amsterdam en aan het cultuurprogramma van het Goethe-Institut.
Onderzoek en promoveren
Na een onderzoeksmaster kun je kiezen voor een wetenschappelijk carrière aan de universiteit en promoveren. Je doet dan vier jaar onderzoek en schrijft een proefschrift. Op een promotieplaats moet je solliciteren. In veel gevallen wordt het promotieonderzoek gecombineerd met onderwijstaken.
De docenten van de opleiding Duitslandstudies doen ook onderzoek. Over het algemeen zijn moderne, esthetische en cultuurwetenschappelijke vraagstellingen het uitgangspunt. Verder worden vaak naast de literatuur ook nieuwe media in het onderzoek betrokken, vooral film en digitale en social media. Als theoretische achtergrond dienen de nieuwste cultuur- en mediawetenschappelijke stromingen zoals memory studies, gender studies of intermediale verteltheorie.