Waarom Duitslandstudies?

Ben jij geïnteresseerd in Duitse literatuur, geschiedenis, taal en cultuur? Dan is de Bachelor Duitslandstudies aan de UvA zeker iets voor jou. Je ontwikkelt je hier tot een academisch geschoolde Duitslanddeskundige met vloeiende beheersing van het Duits.

Je houdt je bezig met literatuur, taal en (nieuwe) media op het snijvlak van cultuur, geschiedenis en politiek. Je krijgt een grondig inzicht in de hedendaagse Duitse samenleving, cultuur en roerige geschiedenis in Europese context. Daarnaast leer je tijdens een intensief taalprogramma vloeiend Duits spreken en schrijven en studeer je een periode aan een Duitstalige universiteit. Er is tijdens de studie extra aandacht voor de nieuwe media en hun invloed op het sociale leven en de cultuur. Je ontwikkelt gedurende de studie je eigen profiel binnen een breed opgezet vakkenpakket. Daarnaast is er veel ruimte voor beroepsoriëntatie in de vorm van stages en gastcolleges. 

Download hier de folder van de bachelor Duitslandstudies aan de UvA (pdf).

Duitslandexperts zijn internationaal gevraagd

Duitslanddeskundigen zijn vooral gevraagd omdat zij inzicht hebben in problemen die ook onze eigen samenleving raken, omdat de betekenis van Duitsland als ons grootste buurland en belangrijkste handelspartner die van andere landen in Europa overstijgt. Duitsland is in Europa een centrale macht en hoofdrolspeler en ook op mondiaal niveau zeer actief.

Met deze studie wordt een breed scala aan beroepen mogelijk, zoals leraar Duits, onderzoeker, journalist, beleidsmaker, adviseur of een functie in het bedrijfsleven, bij uitgeverijen of bij culturele instellingen. Je spreekt na de studie vloeiend Duits én beschikt over cultuurwetenschappelijke, historische en regiospecifieke kennis. Jouw kennis opent deuren die anders gesloten blijven.

Tijdens je studie profiteer je al van het netwerk van Duitsland-gerelateerde instituten in Amsterdam. Dit biedt jou:

 • ​veelzijdige stagemogelijkheden;
 • Een uitgebreid cultureel programma aangeboden door zowel het Duitsland Instituut Amsterdam als het Goethe-Institut Amsterdam;
 • onderzoek en deelname aan het Graduiertenkolleg, een speciaal programma voor studenten en promovendi die op zoek zijn naar extra verdieping in de stof;
 • schrijven in samenwerking met Nederlandse en Duitse journalisten en weblogs.

Is Duitslandstudies iets voor jou?

 • Je hebt een vwo-diploma, ongeacht je profiel;
 • Je houdt van literatuur en je bent geïnteresseerd in maatschappelijke vraagstukken, (cultuur)geschiedenis en filosofie;
 • Je bent een liefhebber van de Duitse taal en cultuur;
 • Het lijkt je leuk om een periode in het buitenland te studeren;
 • Je wilt graag deelnemen aan debatten over allerlei actuele thema’s, met medestudenten en wetenschappers.

Waarom Duitslandstudies aan de UvA?

 • De bachelor Duitslandstudies combineert talenkennis met inzicht in de Duitse cultuur, literatuur, geschiedenis, maatschappij en (nieuwe) media.
 • Wij bieden een breed onderwijsprogramma met tal van activiteiten buiten de studie om.
 • Duitslandstudies heeft een jong en enthousiast team van internationaal georiënteerde docenten met Duits als moedertaal. ​ Je krijgt onderwijs in het Duits in kleine groepen en de begeleiding wordt op het individu afgestemd. Studenten en docenten kennen elkaar.
 • Op het veld van de (journalistieke) schrijfpraktijk werkt de opleiding samen met het Duitsland Instituut Amsterdam, Haus der Kulturen der Welt (Berlijn), Süddeutsche Zeitung (München) en weblog Digitur (Essen).
 • Je gaat regelmatig op excursie naar Duitsland om je te verdiepen in de Duitse maatschappij en studeert een semester aan een Duitstalige universiteit.
 • De opleiding besteedt veel aandacht aan beroepsoriëntatie en nodigt gastsprekers uit verschillende velden uit.
 • ​Amsterdam maakt deel uit van een mondiaal netwerk van 20 Centers of Excellence for German and European Studies, waardoor je de mogelijkheid hebt om internationale ervaring op te doen.
 • ​Je volgt moderne vakken als Digitales Deutschland, Deutschland und Europa, Niederländisch- deutsche Kulturbeziehungen und -management, of je bestudeert iconen van de Duitse cultuur en literatuur zoals Goethes Faust of Kafkas wereldberoemde verhalen.

Studenten vertellen

Op deze pagina lees je hoe onze (oud-)studenten de studie aan de Universiteit van Amsterdam hebben beleefd. Je kunt ook direct in gesprek gaan met studenten tijdens de Bachelordag of het UvA Proefstuderen. Meer informatie over de voorlichtingsdagen van Duitslandstudies.